مواد تراریخته چیست :
امروزه هجوم مواد تراریخته به بازار و مواد اولیه تشکیل دهنده محصولات غذایی، تهدید جدی برای سلامتی جامعه است و بیماریها و مشکلات زیادی برای بوجود میآورد.
از دیرباز تولیدکنندگان محصولات کشاورزی سعی در بهینه کردن محصولات با روشهای مختلف بودند ولی این روشها همواره در طبیعت رخ میداد و ممکن بود حتی به خودی خود رخ دهد مثل پیوند محصولی با محصول دیگر. اما با پیشرفت علم در زمینه ژنتیک و دسترسی به ماهیت ذرات که همان ژن محصول است بشر توانست تغییرات مورد نظر خود را در ژن بذرهای محصولات کشاورزی ایجاد نماید تا جایی که بتواند گیاهی را که هرگز در شرایط عادی نمیتواند در زمین شور کاشت شود تولید کند، به این محصولات تراریخته گفته میشود.
تولید مواد تراریخته :
محصولات تراریخته یا تغییر ژن یافته، محصولاتی هستند که کارشناسان با دستکاری که روی ژنتیک آن انجام میدهند، یک خصوصیت ویژه را در محصول ایجاد یا یک خصوصیت را حذف میکنند که این تغییر هرگز در طبیعت رخ نمیدهد؛ به عنوان مثال پروتئین هایی داخل محصول، ایجاد میکنند که خاصیت آفت کشی دارد و این سموم باعث میشود که مثلا کرم ساقه در برنج از بین برود.
در نگاه اول این پیشرفت بسیار مفید بود از آنجا که بشر توانست تولید محصولات کشاورزی را بوسیله بذرهای تراریخته افزایش دهد و ادعا کند گامی در جهت کاهش گرسنگی بردارد. از آنجا که این بذرها در هر محیطی که انسان اراده میکرد و با هر مشخصاتی که مد نظر او بود به عمل میآمد تولید آنها در کشورهایی که فقر تغذیهای وجود داشت گسترش یافت. تا جایی که کشورهای آمریکای لاتین به بزرگترین مزارع کشت محصولات تراریخته تبدیل شدند!!!
این پیشرفت علمی امیدهایی در جهت احقاق حقوق مردم در جهت دسترسی به مواد غذایی ارزان تر ایجاد نمود لکن پس از مدتی اندک، این پیشرفت بدلیل عدم توجه به مخاطرات آن با سؤال بزرگی مواجه شد که محصولات تراریخته برای انسان تا چقدر مفید است و چه خطرهایی ممکن است برای انسان و محیط زیست او فراهم کند؟
حقایقی پیرامون محصولات تراریخته
پس از گزارشهایی که پیرامون بیماریهای مشاهده شده در بدن کسانی که مشخصاً در مصرف کنندگان محصولات تراریخته خصوصاً در مناطقی که محصولات کاشت میشد میرسید و همین طور آمار میزان بالای مصرف سموم در مزارعی که این محصولات کاشت شده بود در تمام جهان نگرانیهایی پیرامون این محصولات و عوارض آنها بوجود آمد تا آنجا که در اکثر کشورهای اروپایی ابتدا قوانینی وضع شد تا از واردات و همچنین کاشت این محصولات در کشورهایشان جلوگیری شود و همزمان آزمایشات مختلفی روی این محصولات و همچنین عوارض آنها روی حیوانات آزمایشگاهی آغاز شد.
یک آکادمی آمریکایی با استناد به مطالعات صورت گرفته بر حیوانات، تأثیرات این اصلاحات ژنتیکی را بر روی ارگانهای صدمهدیده، اختلالات دستگاه گوارش و دستگاه ایمنی بدن، افزایش سرعت پیر شدن و ناباروری عنوان کرد.
همچنین مطالعات انسانی نشان داد که چگونه اصلاحات ژنتیکی GM مواد غذایی میتواند موادی در درون بدن انسان باقی بگذارد که باعث مشکلات طولانیمدت خواهد شد.
طبق گزارشهای این آکادمی بعنوان مثال، ژنها در داخل سس سویا، میتوانند به دی. ان. ای باکتری زنده درون بدن انسان منتقل شوند. همچنین اصلاحات ژنتیکی دروندانه ذرت، سم حشرهکشی تولید میکند که درون خون زنان باردار و جنین آنها یافت شده است.
بیش از 90 درصد محصولات، اکنون حاوی ژن مقاومت به علفکشها هستند. کمیته مشترک سازمان جهانی بهداشت و فائو بر مبنای اظهار نظر انجمن بینالمللی تحقیقات سرطان به این نتیجه رسیدهاند که علفکش غالب در محصولات تراریخته یعنی گلایفوسیت سرطانزاست. در حالی که از زمان تجاری شدن محصولات تراریخته در سال 1996 تاکنون مصرف این علفکش 15 برابر افزایش یافته است.
این به معنی مخاطرات فراوان سلامت و زیست محیطی است چرا که مادهای که باعث سرطان میشود، عامل ایجاد بیماریهای دیگری مثل آلزایمر، اوتیسم، افزایش سرطانهای گوارشی و عملکرد منفی غدد بدن میشود که افزایش این بیماریها در کشور آمریکا همگام با افزایش تولید محصولات تراریخته رشد معنیداری داشته است. استفاده از علفکشها در گیاهان تراریخته مقاوم به علفکش، باکتریهای خاک را از بین میبرند و روند تجزیه بقایای موجودات و تثبیت کربن و نیتروژن اتمسفری را با مشکل مواجه کرده و خاک را به یک توده فیزیکی بیخاصیتی تبدیل میکند.
مشکل اصلی گلیفوزیت :
این ماده بر روی مسیر ﺷـﯿﮑﯿﻤﯿﺖ گیاهان و باکتریهای مفید روده انسان اثر منفی دارد. گلیفوزیتها باعث از بین رفتن مواد مغذی ضروری در گیاهان و حیوانات میشود. این ماده شیمیایی بیشتر در فرآیند تولید آمینو اسید و پروتئینها دخالت دارد و باعث میشود گیاه نتواند سالم بماند.
تأثیر این ماده شیمایی در انسانها بیشتر بر روی باکتریهای روده است. گلیفوزیت باکتری مفید معده را از بین میبرد و باعث میشود ایمنی بدن ما ضعیف شود.
محصولات تراریخته عوارض جانبی فراوانی دارد. با مخلوط شدن ژنها از گونههای ناخواسته، عوارض جانبی زیادی از مصرف محصولات تولید میشود. صرفنظر از نوعی ژن که وارد گیاه میشود، همان فرآیند ایجاد محصولات تراریخته میتواند باعث ایجاد سمّ جدیدی بشود. آلرژی ایجاد کند، ایجاد سرطان کند و ارزش مواد غذایی را کاهش دهد.
در میان این همه مشکلاتی که استفاده از محصولات تراریخته دارد، نگاه دولتها به این محصولات بسیار خطرناک است به طوری که دولتها به دلیل مسائل سیاسی اکثر خطرات و زیانهای استفاده از محصولات تراریخته را انکار میکنند، دولتها زدن برچسب بر روی محصولات تراریخته را که از دیگر نوع محصولات متمایز بشود را الزامی نمیکنند و برنامه مطالعه سلامت روی این محصولات انجام نمیدهند.
محصولات تراریخته برای پرندگان، حشرات، دوزیستان و کلا اکوسیستم و اورگانیسمهای خاک مضر است، این محصولات تنوع زیستی را کاهش میدهند، منابع خاک را آلوده میکنند و تولید را ناپایدار میسازند..
حال که این هجمه مقابله با سلامتی مردم در کشور وجود دارد، خود افرادند که باید برای سلامتی خود و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای سخت چارهای بیندیشند و تلاش کنند و چه چارهای بهتر از روی آوردن به تغذیه سالم و استفاده از محصولاتی که عاری از هرگونه دستکاری ژنتیکیاند…
گزارش شجاعانه خانم دکتر میرسیدی در مورد تراریخته